ד"ר רות קמחי
מטפלת ומדריכה מוסמכת לטיפול זוגי ומשפחתי
הטיפול הזוגי
הטיפול הזוגי הינו המסגרת המתאימה ביותר לטיפול במשבר זוגי.
איך נראה משבר זוגי?
במשבר זוגי זוגות מחפשים לרוב עזרה בנקודה שבה הם מרגישים שהמצב בלתי נסבל וקרובים לייאוש. היחסים בתהליך של שבר ובני הזוג במיוחד מרגישים שבירים. שולטת ההרגשה שאבדה להם המסגרת הבטוחה בחיים, ובמקומה היו חייהם המשותפים לזירת קרב.
במצב של משבר בני זוג פוגעים זה בזה, בניסיון לשנות זה את זה, ובכך גם ממשיכים להיפגע. נוצר מעגל פגיעות שאין אפשרות להפסיקו. הרגשות הבולטים הם אכזבה, תסכול, כאב וכעס.
לעומת האווירה הסוערת, ייתכן שתופיע תמונה הפוכה - אך לא פחות קשה - כשאחד מבני הזוג או שניהם נמנעים מעימות, ואווירת זרות וניכור מציפה את היחסים.
המאפיין הבולט ביותר של המשבר הזוגי היא הפגיעה ביציבות הזוגיות. זוגיות נמדדת על פי שני מימדים: יציבות הקשר ואיכות היחסים. אצל רוב הזוגות קיימים קונפליקטים שמשבשים את איכות הקשר, אך הופעתה של פגיעה ביציבות הקשר מסמנת את המעבר ממצב של קונפליקט למשבר זוגי.
הפגיעה ביציבות לעיתים הינה מוצהרת כשבני הזוג מדברים בגלוי על אפשרות להפרד. פעמים אחרות האיום רק נרמז באמירות לא ברורות כגון "אם הייתי מכיר אותך עכשיו לא הייתי בוחר בך לכל החיים", "אם לא היו לנו ילדים מזמן היינו נפרדים".
אבל... יש תקווה...
במחקר שערכתי מצאתי ש-77% מהזוגות במשבר שפונים לטיפול זוגי נשארו ביחד גם לאחר שנה לפחות!
כמו כן מצאתי שפגישות ביחד מגדילות את סיכויי שיקום הזוגיות פי שתים עשרה. זאת הסיבה שבמשבר זוגי הטיפול הזוגי היא המסגרת המתאימה ביותר.
איך מטפלים במשבר זוגי?
מתוך הבנה עמוקה של מהות המשבר הזוגי והסבל הגדול הנחווה אצל כל אחד מבני הזוג פיתחתי גישה טיפולית שמתקיימת בתהליך טיפולי דו שלבי.
תחילה אני מכוונת את הפגישות להחזרת תחושת הבטחון בקשר, גם אם בני הזוג לא מסוגלים לעזור אחד לשני אני מכוונת להאזין ולפתח אמפתיה למצב הרגשי של כל אחד. מכיוון שהשיחות מתקיימות במפגש משותף, עם הזמן בני הזוג מאזינים אחד לשני ובכך מפרים את מעגל הפגיעות. שלב זה מחזיר את היציבות לקשר.
בשלב השני מכוונת את הטיפול להכיר לעומק את הצרכים הרגשיים והקשיים שבבסיס דפוסי ההתנהגות של כל אחד מבני הזוג אשר הובילו אותם לפתח מעגל פגיעות כואב ומתסכל, עבודה זאת משפרת את איכות היחסים.